IndonesiŽ Informatie
Geografie Historie Bevolking Cultuur Klimaat Natuur
Wereldbol Index IndonesiŽ
Wereldbol Kaart IndonesiŽ
Wereldbol Reisverslag IndonesiŽ 1999
Wereldbol Fotoalbum IndonesiŽ 1999
Wereldbol Reisverslag IndonesiŽ 2014
Wereldbol Fotoalbum IndonesiŽ 2014
Wereldbol Links
IndonesiŽ is een groot land met een veelheid aan natuur, cultuur en bevolkingsgroepen. De hier door mij gegeven informatie moet je zien als algemene informatie over IndonesiŽ. Deze kun je gebruiken als achtergrond informatie mocht je IndonesiŽ (ooit) gaan bezoeken.

Geografie:

De republiek IndonesiŽ strekt zich uit over een afstand van meer dan 5000 kilometer en telt ongeveer 13000 eilanden waarvan er minder dan 1000 bewoond zijn. De IndonesiŽrs noemen hun moederland Tanah Air Kita wat zoveel betekend als ons land en water. De oppervlakte van IndonesiŽ is zo'n 2 miljoen km2 (48 keer; Nederland) en de hoofdstad is Jakarta op Java. Tot de Indonesische archipel behoren onder meer Java, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Irian Jaya, de Sunda Eilanden en de Molukken. IndonesiŽ ligt rond de evenaar, ingeklemd tussen AustraliŽ en het Aziatische vasteland. Ruim 2/3 van het totale oppervlakte (vooral in Sumatra, Kalimantan en Sulawesi) is nog bos en moeras, waarbij gezegd moet worden dat deze oppervlakte in een ras tempo kleiner wordt, vooral door de steeds groeiende bevolking is er steeds meer land nodig voor landbouw en woningbouw en worden de nog niet ontgonnen gebieden in ras tempo in cultuur gebracht.

Historie:

Naar boven

IndonesiŽ wordt in ieder geval al z'n 500.000 jaar bewoond, gezien de vondsten van fossielen van de "Java Man" (Homo Erectus), een op de moderne mens lijkend individu. Vanaf 3000 v CHr. hebben de diverse Hindoe- en Islam- koninkrijken en sultanaten op de verschillende eilanden de dienst uit gemaakt. Dit was nog het geval toen de Portugezen en de Hollanders in de 15e en 16e eeuw voet aan land zetten. De kolonisatie door Nederland heeft geduurd tot de Japanse invasie in de Tweede Wereldoorlog. Op 17 augustus 1945 riepen Soekarno en Hatta IndonesiŽ tot de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Pas in 1949 droeg Nederland de soevereiniteit over aan de voormalige Nederlandse kolonie, en werd IndonesiŽ een zelfstandig land onder president Soekarno en later president Soeharto, tot deze in 1998 aftrad ten gunste van president Habibie. Na Habibie werd president Wahid de eerste door vrije verkiezingen aan de macht gekomen president. In juli 2001 wordt hij i.v.m. vermeende fraude door het parlement weggestemd en vervangen door Megawati Sukarnoputri op dat moment vice-president en dochter van Sukarno. Ook Megawati heeft tijdens haar bewind te maken met bloedige etnische en religieuze conflicten. Megawati schuwt geen geweld en dat is te zien in het harde optreden van het leger tegen de afscheidingsbewegingen in Aceh en Papua waarbij duizenden doden vielen. In 2002 verkeert het land echter nog steeds in een economische crisis en is de armoede nog steeds stijgende. In 2002 wordt IndonesiŽ gedwongen mee te gaan in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme na de bomaanslagen in Bali op 13 oktober waarbij 202 doden vallen. In 2004 zijn er nieuwe verkiezingen die worden gewonnen door Susilo Bambang Yudhoyono en hiermee is hij de eerste rechtstreeks door het volk gekozen president van Indonesie. Hij versloeg Sukarnoputri in de tweede ronde van de presidentiŽle verkiezingen in september 2004. Yudhoyono heeft het voornemen om orde op zaken te stellen in de Indonesische economie. In december 2004 wordt het land (het zwaarst Sumatra) getroffen door een alles verwoestende Tsumami die met name in Aceh vele tienduizenden slachtoffers eist.

Bevolking:

Naar boven

IndonesiŽ had in 2008 een geschat aantal van 237 miljoen inwoners. Alleen al op het eiland Java wonen meer dan 130 miljoen IndonesiŽrs en het is daarmee het dichtstbevolkte eiland ter wereld. Ondanks het bestaan van een redelijk succesvol familieplanningprogramma dat al sinds de jaren 60 in werking is, verwacht men dat de populatie in 2035 tot 315 miljoen zal groeien, gebaseerd op de huidige groeisnelheid van 1,25%. Hiermee is IndonesiŽ qua inwoners het op drie na grootste land ter wereld. De bevolking van IndonesiŽ bestaat uit z'n 360 etnische groepen, die overwegend tot het Maleisische ras behoren. Verder wonen er veel Chinezen, vooral op Java. Deze etnische groepen spreken ongeveer 365 talen en dialecten, maar de algemene taal is Bahasa Indonesia. Wat de religie betreft: circa 85% belijdt de islam, een klein deel is christen of hindoe. Enkele belangrijke bevolkingsgroepen zijn de in het bergland van Sumatra wonende hoogontwikkelde Minangkabauers en de Bataks en Adjehers in het noorden van Sumatra. Op Java zijn het de Javanesen en de Sundanesen terwijl de Balinesen op uiteraard Bali en de Sasaks op Lombok ook gerekend worden tot een van toon aangevende bevolkingsgroepen. Iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen cultuur met complexe verwantschaps- familie- en maatschappijstructuren, waarvan het Minangkabause matriarchaat misschien wel het uitzonderlijkst is.

Cultuur:

Naar boven

De Indonesische cultuur zoals de meeste mensen in Nederland die kennen, is hoofdzakelijk de cultuur van Java. Typerende kenmerken hiervan zijn de muziek de hofdansen de en poppenspelen. Bali vormt een hindoeïstische enclave tussen de islamitische buureilanden en het enige eiland waar het hindoeïsme nog uitgebreid beleden wordt. Het zijn de kleurrijke processies en tempelceremonies die een bezoek aan het eiland tot zo'n bijzondere belevenis maken. De creativiteit van de Balinezen is buitengewoon. Velen zien kans om zich naast het gewone werk te bekwamen in een van de vele kunstvormen, zoals het houtsnijden, schilderen, dansen of muziek maken. Ook op de andere eilanden hebben de diverse bevolkingsgroepen ieder een eigen cultuur ontwikkeld. Enkele typerende voorbeelden hiervan zijn de Bataks op Sumatra en de Toraks op Sulawesi.

Klimaat:

Naar boven

Er heerst een tropisch klimaat met een luchtvochtigheid die vaak boven de 90% ligt. Afhankelijk van de moesson kennen de meeste delen van het land een regentijd en een droge periode. De regentijd in Sumatra duurt van oktober tot maart. Dit betekent beslist niet dat het in de andere maanden niet regent. Ook dan valt er regelmatig een bui, die zich beperkt tot een uur of twee in de namiddag. In het de regenperiode zullen de sawah's groener zijn en de bloemen talrijker. De regentijd op Java duurt van november tot maart. In de overige maanden valt er toch nog behoorlijk wat regen in het westen en zuidwesten. Het oosten daarentegen kent dan nauwelijks neerslag. De dagtemperatuur op Java schommelt net als op Sumatra, Bali en Lombok tussen de 24įC en 31įC. In de bergen is het vaak beduidend koeler. Bali en Lombok kennen ongeveer hetzelfde klimaat als het oosten van Java en er valt dus, afgezien van de bergachtige streken, weinig neerslag in de droge periode. Langs de kust is het warm, maar er waait meestal een frisse zeebries.

Natuur:

Naar boven

Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiing van IndonesiŽ en bedekken nog steeds meer dan 50% van het land. De ligging ten op zichte van de evenaar bied ideale voorwaarde voor een groen blijvend tropisch regenwoud. Door de aanwezigheid van deze bossen (die tegenwoordig in zeer rap tempo worden vernietigd tbv van de houtkap en de huisvesting van de groeiende bevolking) kent IndonesiŽ een grote diversiteit aan planten en dieren. Er leven in het wild nog olifanten, luipaarden, tijgers, neushorens, chimpansees en orang-oetans. De kenmerkendste plant is natuurlijk de Rafflesia, in de oerwouden van Sumatra, met zijn bloem die een doorsnee kan bereiken van wel 1 meter. De natuur van Sumatra wordt gekenmerkt en gevormd door het Bukit-Barisan gebergte dat loopt van het noorden tot aan de Padangse bovenlanden. Van de vijftig vulkanen van dit gebergte, dat deel uitmaakt van de 'Ring of Fire', zijn er nog altijd negen actief. Het Bukit Barisan-gebergte is overdekt met tropische wouden met ertussen enkele schitterende bergmeren zoals het Toba-meer in het noorden, het grootste meer van Zuid Oost AziŽ, en het Maninjau-meer bij Bukittinggi. In de tropische wouden zijn de kleine apen de neushoornvogels en de orang-oetans (oa in enkele rehabilitatie-reservaten van het wereldnatuurfonds) natuurlijk kenmerkenden bewoners. Net als op Sumatra doorsnijdt ook op Java een vulkanische bergketen het eiland. De natuur op Java heeft inmiddels grotendeels plaats moeten maken voor cultuurlandschap. Toch valt er nog genoeg van natuurschoon te genieten, prachtige groene sawah's, machtige vulkanen en ook zijn er nog uitgestrekte teak- en bamboebossen. In de de reservaten van Pangandaran en Meru Betiri leven nog wilde buffels, makaken, neus≠hoornvogels en zeeschildpadden. De natuur op Bali en Lombok heeft veel gemeen met die van Java met dien verstande dat er hier voor de kust nog prachtige koraalriffen zijn te vinden.

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer ik een nieuw reisverslag publiceer klik dan hier.