Guatemala Informatie
Geografie Historie Bevolking Cultuur Klimaat Natuur
Wereldbol Index Mexico/Guatemala
Wereldbol Informatie Mexico
Wereldbol Kaart Mexico/Guatemala
Wereldbol Reisverslag Mexico/Guatemala
Wereldbol Fotoalbum Mexico
Wereldbol Fotoalbum Guatemala
Wereldbol Links
Guatemala is een schitterend land met een zeer rijke historie. De hier door mij gegeven informatie moet dan ook meer worden gezien als de meest algemene informatie over Guatemala die je kunt gebruiken als achtergrond informatie mocht je Guatemala gaan bezoeken.

Geografie:

De República de Guatemala, zoals Guatemala officieel heet, is het op twee na grootste land van Midden-Amerika en heeft als hoofdstad Ciudad de Guatemala of te wel Guatemala-stad. Met een oppervlakte van 108.889 vierkante kilometer is het land ongeveer tweeënhalf keer zo groot als kaart Guatemala Nederland en het heeft ± 12 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is daardoor veel lager dan in Nederland. In het noorden en westen grenst Guatemala aan Mexico, in het noordoosten aan Belize en in het oosten aan Honduras en El Salvador. Verder heeft het land in het zuiden een kustlijn van 240 kilometer langs de Stille Oceaan. De Golf van Honduras (een gedeelte van de Caribische Zee) ligt in het noordoosten naast een stuk Guatemalteekse kust. Guatemala is geografisch onder te verdelen in vier regio's: het hoogland, de hellingen aan beide zijden, de Petén-regio en de kustvlakten.

  • Het hoogland: Het hoogland varieert van 1500 tot 4000 meter. De meeste mensen wonen in de dalen tussen de 1500 en 2500 meter en verbouwen hier onder andere maïs en bonen. Het landschap wordt getypeerd door bergen en ontboste hellingen. De bergen in het centrale gedeelte van Guatemala zijn uitlopers van de Andes. De ketens dragen exotische namen als Sierra de los Cuchumatanes, Sierra de Chamá en Sierra de Santa Cruz. De Sierra Madre in het zuiden is omringd door vulkanen.
  • De hellingen aan beide zijden: De zijden van het hoogland liggen tussen de 600 en 1500 meter. De vulkanische grond in dit gebied is vruchtbaar en men verbouwt er koffie, maïs en andere gewassen. De vulkaan Tajamulco is met zijn 4420 meter de hoogste top van het land. De vulkanen zijn deels nog actief en er komen in dit gebied veel aardbevingen voor.
  • De Petén-regio: In de dunbevolkte Petén-regio vind je vooral graslanden en tropisch regenwoud. Deze regio beslaat ongeveer een derde deel van het land. Helaas worden in het zuiden en oosten op grote schaal bomen gekapt, waardoor planten en dieren voorgoed verdwijnen of zelfs helemaal uitsterven.
  • De kustvlakten (en meren): In de kustvlaktes leven weinig mensen. Op de Caribische kustvlakte worden vooral bananen verbouwd en aan de pacifische kust zijn plantages opgezet (rubber, katoen, suikerriet, e.a.). De drie belangrijkste rivieren - de Rio Polchic, de Rio Motagua en de Rio Dulce - monden alle drie uit in de Golf van Honduras. De Rio Usumacinta stroomt noordwaarts naar de Golf van Mexico. Enkele grote meren, waar Guatemala zo bekend om is, zijn het Meer van Petén Itza, het Meer van Atilán en het Meer van Izabal.

Ondanks het feit dat Guatemala is een klein land, heeft het vele bezienswaardigeheden en dat maakt het tot één van de mooiste landen in Midden Amerika. Spectaculaire (soms nog actieve) vulkanen, dichte jungle met prachtige ruines en een kleurrijke, authentieke indiaanse bevolking maken dit een perfecte reisbestemming. Samen met Mexico is Guatemala het middenpunt van de eeuwenoude Mayacultuur, één van de indrukwekkendste beschavingen van de oude tijden. Guatemala heeft de afgelopen decennia onrustige periodes meegemaakt, maar sinds 1996 zijn er democratische verkiezingen geweest en heerst er nu rust in dit prachtige Midden-Amerikaanse land.

Historie:

Naar boven

Guatemala is samen met het Mexicaanse schiereiland Yucatan de bakermat van de Mayacultuur. Al vanaf het jaar 250 bouwden de Maya's grote tempels en steden. Deze waren toen nog gevestigd in de bergen en hooglanden. Maar de echte bloei van de Mayabeschaving vond plaats tussen 600 en 900 op het Petén-laagland.

Columbus was in 1502 de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Guatemala. De Spanjaard Pedro de Alvarado veroverde het gebied vanuit Mexico vanaf 1523. Dit was mogelijk, omdat het eens zo machtige Mayarijk versplinterd was vanwege een stammenoorlog. De Spanjaarden buitten de indiaanse bevolking op een afschuwelijke manier uit door hen te laten werken op hun plantages. Overigens werden hiervoor ook grote aantallen Afrikaanse slaven overgebracht. Met de komst van dominicaner, franciscaner en augustijner monniken werden de indianen gekerstend en waren ze gedwongen de Mayacultuur grotendeels op te geven. In 1821 werd Guatemala onafhankelijk. Eigenlijk is de Guatemalteekse bevolking vanaf dat moment gebukt gegaan onder het bewind van dictatoren, junta's en terreurorganisaties. Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw kwam daar ook nog eens de ellende van een burgeroorlog bij. Pas in 1996 werd de vrede hersteld. Sindsdien is Guatemala een volwaardige democratie. In 1999 heeft de bevolking Alfonso Portillo tot president van Guatemala gekozen. De helft van de Guatemalanen verdient geld in de landbouw. Guatemala is de grootste koffie-exporteur van Midden-Amerika. Koffie is dan ook het belangrijkste exportproduct. Verder voert het land suiker, bananen, bonen en vlees uit. In vergelijking met de Midden-Amerikaanse buurlanden is de industrie in Guatemala goed ontwikkeld. Er wordt rubber, textiel, bouwmateriaal en papier geproduceerd.

Bevolking:

Naar boven

Van de in het algemene vriendelijke maar terughoudende, ± 12 miljoen zielen tellende bevolking is het overgrote deel rooms-katholiek en een minderheid protestants. Slechts enkele indianen zijn het Mayageloof trouw gebleven. Maar in de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme duidelijk vermengd met oude Mayarituelen. De indiaanse bevolking is in Guatemala Vrouwen in Chichicastenango nog sterk vertegenwoordigd. Ongeveer 55 procent van de inwoners stamt af van de Maya-indianen. De andere Guatemalanen zijn grotendeels van gemengd Spaans-indiaanse afkomst. Deze mestiezen worden in Guatemala ladinos genoemd. In de Caribische kuststreek wonen veel garífunas, die van Afrikaansindiaanse afkomst zijn. Hoewel de voertaal Spaans is, worden er nog 22 inheemse talen gesproken en ook de garifunas spreken een eigen taal.

Het grootste gedeelte van de bevolking is werkzaam in de landbouw maar door de armoede op het platteland besluiten veel jongeren naar de stad te trekken, op zoek naar werk. Vaak komen ze in een van de krottenwijken terecht en moeten ze met allerlei los-vaste baantjes het hoofd boven water zien te houden. Veel migranten proberen hun geluk in de Verenigde Staten te beproeven. Strikt genomen behoort Guatemala niet tot de allerarmste landen ter wereld. De relatieve welvaart is echter zeer ongelijk verdeeld. Ongeveer 60% van de bevolking leeft onder de armoedegrens van minder dan een dollar per dag. Dit staat in schril contrast tot de rijkdom van de kleine bovenlaag van grootgrondbezitters en ondernemers. Ongeveer 4% van de bevolking bezit ongeveer 70% van het beschikbare land. Veel mensen proberen wat bij te verdienen door in kleine (thuis)werkplaatsjes indiaanse kunst- en nijverheidsproducten te maken. Deze producten van Guatemala behoren tot de mooiste van Midden-Amerika. De handgeweven stoffen, aardewerk en houtsnijwerk worden op (plaatselijke) markten verkocht en zijn ook erg gewild bij toeristen

Cultuur:

Naar boven

Guatemala staat bekend als de bakermat van verschillende Middenamerikaanse culturen, zoals Copande Maya's, Azteken, Tolteken, Mixteken en Zapoteken. Verspreid over het grote gebied bevinden zich de overblijfselen van deze oude intrigerende beschavingen ook zijn er nog restanten uit de koloniale periode. De Maya-ruïnes zijn veruit de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het land. Vooral de Petén-regio bezit veel overblijfselen van de Maya-architectuur. Een onderdeel van deze oude beschaving die nog steeds onder de mensen leeft, is het maken van handgeweven doeken en kleding. Deze tunieken zijn extreem kleurig. Deze indiaanse kunst- en nijverheidsproducten in Guatemala zijn de mooiste van Midden-Amerika. Sommige streken hebben hun eigen kleurencombinaties maar het is moeilijk voor een buitenstaander om hier een onderscheid tussen te maken. De belangrijkste hedendaagse Guatemalteekse schrijvers, Mario Monteforde Toledo en Nobelprijswinnaar Miguel Angel Asturias, ijveren voor behoud van de indiaanse cultuur. Ook de vaak traditionele folklore en volksgebruiken maken nog steeds een onderdeel uit van de meestal indiaanse cultuur. Deze Traditionele dansen, muziek en religieuze rituelen hebben de Spaanse overheersing overleefd.

Klimaat:

Naar boven

Doordat Guatemala relatief klein, bergachtig en aan de zee ligt wordt het weer hierdoor in sterke mate door beïnvloed. De pacifische kustlijn is tropisch en warm met temperaturen van rond de 38 graden. De hoge luchtvochtigheid zorgt er ook nog eens voor dat het drukkend heet kan zijn en dat je er goed op moet letten dat je genoeg vocht binnen krijgt. In het berggebied kan het in de regentijd 's nachts ijskoud zijn. Het klimaat in Guatemala wordt het mede bepaald door de hoogteligging en kan het daardoor in drie gebieden worden opgedeeld:

  • Het hoogland (en de hellingen); De temperatuur in de hooglanden ligt laag. Het gemiddelde bedraagt hier overdag ongeveer 22 graden. Als de avond valt, daalt de temperatuur naar ongeveer 15 graden. 's Nachts kan deze temperatuurdaling zelfs overgaan in vriezen. April is de warmste maand, maar ook dan vragen koele avonden om een vest of trui.
  • De Petén-regio; In het noordelijke departement Petén is het gemiddeld 25 à 30 graden. In december en januari is het koel, in maart en april erg heet. Het regent hier het hele jaar, hoewel er van februari tot april iets minder regen valt.
  • De kustgebieden; De kustgebieden hebben een tropisch klimaat, met een hoge vochtigheidsgraad en temperaturen rond de dertig graden. De luchtvochtigheid daalt enigszins tijdens de droge periode. In het kustgebied bij de Golf van Honduras valt over het algemeen de meeste regen en ontbreekt een droge periode.

Echte seizoenen zoals in Nederland kent Guatemala niet Klimatologisch gezien zijn er twee seizoenen: nat en droog. Het regenseizoen loopt ongeveer van mei tot oktober, de droge tijd van november tot april. Per jaar kan dit echter afwijken. Tijdens de regentijd kan er elke dag een bui vallen, meestal in de namiddag. De rest van de dag is het echter meestal zonnig en aangenaam.

Natuur:

Naar boven

De natuur van Guatemala wordt sterk gekenmerkt door de hoogtes in het land en het klimaat. De vegetatie in het hoogland bestaat voor het grootste deel uit naaldbomen, zoals cipressen, Uitgestrekt oerwoud aan de grens met Guatemala dennen en pijnbomen. De oorspronkelijke dierenwereld in het hoogland is vrijwel uitgestorven. Een vogel die je echter voortdurend ziet, is de zopilote (gier). In de petén-regio wordt de natuur beheerst door het tropisch regenwoud en is de flora en fauna zeer divers. De ceiba (een boom met een enorme stam) die in dit gebied groeit, wordt door de Maya's als symbool van de kosmos beschouwd. De zapote en kopalboom leveren respectievelijk chicle (de grondstof voor kauwgum) en hars. In de loop der jaren zijn veel stukken oerwoud vervangen door plantages. Daar groeien nu bananen-, rubber-, en palmbomen. Honderden soorten vogels vliegen rond, waarvan de luidruchtige bonte ara en de zwart-gele toekan zich het meest laten zien. Andere dieren als apen, gordeldieren en neusbeertjes blijven meestal op een afstand. De roofkatten en slangen die er nog voorkomen zijn vrijwel onzichtbaar. In Alta Verapaz en het Caribisch gebied groeien in het regen- en nevelwoud (afgezien de varens en bromelia's) vele soorten orchideeën, waarvan de Monja Blanca (witte non) tot nationale bloem is uitgeroepen. Het nevelwoud is ook het leefgebied van de quetzal. Met zijn prachtige staart is dit kleurrijke vogeltje Guatemala's symbool geworden. Je ziet hem terug op de vlag van Guatemala en ook de nationale munt is naar dit vogeltje naar vernoemd. Aan de Pacifische kust, waar een soort savanneklimaat heerst, zijn plantages te vinden. Daar worden - naast suikerriet en katoen - veel bananen verbouwd. De kust aan de Golf van Honduras heeft een Caribisch karakter. De mangrovebossen en stranden hebben een bijzondere fauna er leven reptielen als krokodillen, leguanen en schildpadden. Guatemala kent enkele nationale parken, zoals het Tikal-park en het Atitlán-park. In dit laatste park, gelegen rond het Meer van Atitlán, leeft de zeldzame reuzenfuut. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld reservaten voor de quetzal, de Petén-kalkoen en de zeekoe (Guatemala's grootste zoogdier).

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer ik een nieuw reisverslag publiceer klik dan hier.